Home     Biografie     De verleider van Damascus     Media     Agenda     Oxfam     Contact

 

Wie zij in Syrië de terroristen?

“Wie zit er achter het terrorisme  in Syrië,” is de meest gestelde multichoice vraag. Er is keuze uit drie  antwoorden: het regime, de opstandelingen of de terroristen.
Als ik deze drie groepen moet rangschikken volgens hun misdaden, moet ik de regering de eerste plaats gunnen. Dan volgen de rebellen. De laatste plaats is (tot hun teleurstelling) voor de jihadisten. Want welke misdaden heeft Al Qaida in Syrië gepleegd sinds het begin van de opstand en hoeveel mensen zijn er bij omgekomen? Als dat vergelijkbaar is met duizenden doden en de vernietiging die Assad en zijn tegenstanders hebben veroorzaakt, trek ik mijn woorden meteen terug.

Ik twijfel er geen moment aan dat de gewelddadige acties  en de bombardementen zowel aan het regime als aan het vrije Syrische leger toe te schrijven zijn. Al hebben de opstandelingen geen bommen op de wijken gegooid, het is genoeg dat ze zich steeds verplaatsen en de tanks van het meest brute Arabische regime naar stadswijken lokken. Was Syrië hun dierbaar, dan zouden de opstandelingen geen kogel schieten in de richting van de dictator die heel Syrië als menselijk schild gebruikt. Zo bevrijd je een gijzelaar niet.
Nadat ze hun front verloren in Dara’a, Homs, Hama, Der ez Zor en als laatste in Damascus, verplaatsten de rebellen hun opstand naar Aleppo om ook dat onder vuur te krijgen. Het lijkt niet anders dan een vechtspelletje tussen twee krankzinnige pubers die niet alleen hun eigen leven riskeren, maar ook dat van miljoenen anderen die geen kant op kunnen.
Lang niet alle van de honderdduizenden jonge mannen in het leger van Assad vechten met overtuiging. Maar overlopen is niet voor iedereen een optie.